Nono

 GLEIZZ GNOME

Rotu: Valkoinen länsiylämaanterrieri

Syntymäaika: 10.08.2003-10.8.2012

Kasvattaja: Irina Viljas

Sukupuoli: uros

Nono koiranetissä

Terveys:

 • 20.8.2007 silmätutkimus -> ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
 • 20.8.2007 polvilumpiolux.med. 0/2

Patellaluksaatioleikkaus tehty 9/2007. Nonon leikattua jalkaa ollaan kuntoutettu eläinfysioterapeutilla, koirahierojalla sekä tehty kotihierontaa. B-vitamiinia sekä mangnesiumia lisätty ruokaan.

9/2010

Nono viety kipuilujen takia eläinlääkäriin, jossa todettiin, että leikattu polvi on pois paikoiltaan. Polven uusintaleikkausta ei tulla tekemään, joten mennään päivä kerrallaan koiran voinnin mukaan. Samalla todettiin myös nivelrikkoa, johon aloitettiin Doils-nivelrikkohoito, joka tuntuu toimivan hyvin koska Nono tykkää taas liikkua. Tarvittaessa annetaan kipulääkettä ja lenkit pidetään lyhyinä.

23.2.2009 Allergiatesti

 • Ruoka: kala, sika, maito, lammas, peruna, porkkana, vehnä (rajatapaus)
 • Tavallisimmat heinät: pujo, puna-apila, voikukka, koivu, saarni, tammi, paju
 • Muut: Kissa, varastopunkit
7/2012
Nonon allergiaa on hoidettu monin eri tavoin. Alkuun kortisonilla, joka jouduttiin lopettamaan voimakkaiden ja haittaavien sivuoireiden vuoksi. Kortisoni vaihdettiin Atopica-lääkitykseksi, jota jatketaan edelleen. Nonoa lääkitään allergian ollessa pahimmillaan ja kutinan iholla ollessa kova, varhain keväästä aina loppu syksyyn saakka. Talvella oireet helpottavat ja Atopica-lääkkeessä voidaan pitää taukoa. Nonolla on ollut useita korvatulehduksia ja korvat oireileat useamman kerran vuodessa. Canofite-tippoja menee korviin ja myös kutittaviin ihoalueisiin. Myös Nonon leikattu jalka oireilee yhä enemmän ja särkylääkettä annetaan lähes päivittäin. Iän myötä myös sydämmeen on tullut pieni sivuääni. Elämänilo ei ole kuitenkaan Nonolta kadonnut, joten päivä kerrallaan mennään, Nonon yleisvointia seuraten. 

Luonne:

Nono on  pehmeäluontoinen uros. Luonnetta kuvaa ehkä parhaiten sanat sympaattinen ja kiltti. Lenkillä Nono ei isottele toisille uroksille vaan kiertää mielellään ns. uhkaavat tilanteet kauempaa. Nono ei ole riidanhaastaja.

Nono on emännän koira ja se vaistoaa hyvin tunnetilat ja osaa lohduttaa. Toisin kun perheen toisille koirille, Nonolle tärkeintä on olla siellä missä ihmiset ovat, eivätkä niinkään perheen toiset koirat. Nono viettää aikaa mielellään lähellä omia ihmisiä ja mieluiten kainalossa ja on koirista se, joka heiluu eteisessä, sukka suussa, häntä ja takamus pyörien ilosta, ottamassa perheen jäseniä vastaan.

Nono on mielyttämisenhaluinen ja hyvin yritteliäs koira, joka oppii uusia asioita nopeasti. Nono on erittäin ahne ruoalle, joten sitä on helppo motivoida ja kouluttaa uusiin juttuihin. Nono jaksaa toistoja niin kauan kun vaan nameja riittää.

Nono on ystävällinen koira kaikille ihmisille ja pyöräyttää pian mahapuolen rapsuteltavaksi vieraillekin, jos huomaa tilaisuutensa rapsutukseen koittaneen. Nono on meidän ainoa koira, joka pitää erityisesti myös vieraista ihmisistä ja hurmaa jokaisen meillä kyläilleen.

Terrierimäisyys tulee esiin oikeastaan vaan silloin kun kissa tai uhkarohkea räkättirastas tulee Nonon reviirille. Silloin esiin tulee lähes hurjapäinen saalistaja. Ihan pienoista ns. ”pirttihirmun” vikaa, on tullut esiin Nonossa iän myötä. Terrierimäisyys näkyy toisinaan pienenä kärttyisyytenä perheen nuorinta koiraa kohtaan.

Nono ei ole koskaan ollut ns. leikkisä koira ja se harvoin innostuu leikkimään toisten koirien kanssa. Nono rauhoittelee toisia koiria heti eleillään, jos huomaa näiden yrittävän saada Nonosta leikkikaveria itselleen. Olen miettinyt usein, että onko tämä enemmän luonnekysymys, vai onko Nonon leikatulla polvella ja huonolla selällä kuinka paljon osuutta asiaan? Selässä on ollut usein kipeitä jumeja ja Nono ns. varoo, että toiset koirat eivät satuta sitä.

Nonon olemus on yleensä rauhallinen ja Nonon sopeutuminen erilaisiin tilanteisiin kuten purjehtimiseen tai automatkailuun on ollut helppoa. Kärsivällisyys ei ole kuitenkaan koskaan ollut Nonon paras puoli. Esim. heti kun auto pysähtyy, tulisi Nonon mielestä olla samantien jo ulkona…

Muuta Nonosta:

Nono on minulle Elämäni koira. Nonoa ennen on ollut koiria ja Nonon jälkeen tulee muita koiria, mutta maailmassa on vain yksi Nono. Nonon suuri herkkyys, avoimuus ja ainainen hyvä tahto tekee siitä hyvin rakkaan. Koiran, jollaista en olisi koskaan uskonut olevan ja jota ei tule enää toiste.

Nono on ns. helppo koira, jolla on suurenmoinen luonne. Kun haastetta riittää perheen kahdessa muussa koirassa, on välillä hyvää ja rentouttavaa vastapainoa lähteä Nonon kanssa yhdessä lenkille, tai ottaa vaikkapa vaan Nono kainaloon. Joka koiralaumassa tulisi olla yksi Nono. Se auttaa jaksamaan.

Koira, joka jakaa suurta rakkauttaan ja hyvää tahtoaan ympärilleen. Rakkain ja kultaisin…sellainen on Nono.

Harrastukset:

Nono harrastaa tokoa ihan mielenvirkeyden vuoksi, kisoihin emme tähtää, sekä pientä puuhastelua kuten koiratanssia ja piha-agilitya Roosan ohjaamana.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

NÄYTTELYT, KOKEET JA TULOKSET

Näyttelyt

KV Jyväskylä 19.-20.11.2005 Tuomari Markku Kipinä AVO H

Arvostelu: Erittäin hyvätyyppinen uros, jolle toivoisi hieman paremman sukupuolileiman. Hyvin kulmautunut etuosa. Takaosa voisi olla parempi. Hyvä häntä ja turkki. Hyvät korvat ja purenta. Taka-askeleen pitäisi olla voimakkaampi ja liikkumisen ryhdikkäämpää.

20.12.2012

10.8.2012 tuli vastaan elämäni surullisin ja raskain päivä, jota olin mielessäni jo monta vuotta pelännyt. Oli aika sanoa maailman kultaisimmalla koiralle jäähyväiset. 😦 Vaikka oli tiedossa, että tämä päivä joskus vielä tulee, ei siihen voinut valmistautua. Sanoin sinulle kaiken, mutta siltikään en mitään. Jätit lähtemättömät jäljet sydämeeni, eikä niitä voi koskaan toiset koirat täyttää. Olit vierelläni silloin, kuin eniten lohtua tarvitsin ja kun muu maailma kohteli kaltoin. Koimme yhdessä monia vaikeitakin aikoja. Vaistosit tunnetilani ja yritit parhaasi mukaan aina lohduttaa ja olla vierellä. Olit oikea Ihmisen paras ystävä. Kaipaus on suunnaton. Pieni valkoiseni, oma westieni, josta olin vuosia haaveillut. Koirista kaikkein rakkain; Nono, Nosse, Nomppa… kainalokanaseni. Maailman ahnein koira, jolla oli maailman kultaisin sydän täynnä rakkautta kaikkia kohtaan.  Lepää rauhassa rakas. Rakastan sinua aina. Anna anteeksi, parempaan en pystynyt.

Sinut aina muistaen – Anne

1 kommentti

One thought on “Nono

 1. Heips!
  Olipas kiva käydä lukemassa Nonon elämästä.On nimittäin ainut Oonan sisar kenestä nyt kuulen.
  Oona on siis nyt 11-vuotias ja oikein ihana ja ystävällinen terrieri.Ihan terve Oona ei kuitenkaan ole ollut.Oonalla todettiin myös patellaluksaatio mutta ei ole tarvinnut leikkausta.Aina välillä jalka oikuttelee ja lähtee sijoiltaan(tämän takia aikoinaan oonan niin rakastama agility jouduttiin lopettamaan)
  Lukuisia korvatulehdus kierteitä on myös ollut ja nyt myöhemmällä iällä on tullut mukaan myös tassu tulehdukset.Juurikin viime viikolla loppui 21pvä:N kestänyt antibiootti,kortisooni,korvatippa ja pesu kuuri.Ensi viikolla meno kontrolliin ja miettimään miten sais tulehdukset kuriin.Nyt on taas pirteä oma itsensä kun saatiin tulehdukset pois 🙂
  Olemme myös käyneet Oonan kans suomen karvakaverit ry:n järjestämän testitilaisuuden ja läpihän se meni.Jonkun verran ollaan vierailtu vammaisten luona ja vanhusten kodeissa.
  Tulikos Nonolle sitten mikä kun jouduitte luopumaan?Oletkos muista sisaruksista mitään kuullut?Ja mitä mieltä olet kasvattajasta?
  Minulla oli ennen Oonaa Gleizzistä cairninterrieri Sohvi (Gleizz FreeStyle) Sohvi jäi kuitenkin auton alle mökkimme tiellä ollessaan vain 10kuukauden ikäinen.Jonkun aikaa Sohvin kuolemasta päätimme ottaa Oonan ja niin Oona lensi lentokoneella Ypäjältä Kajaaniin ollessaan 7-viikkoinen pieni pallero 🙂

  Laittelen viestiä niin olisi kiva tietää enemmän 🙂

  -Saara ja Oona-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s